Powered By Blogger

Magamról

Saját fotó
Semmi sem gyógyít úgy, mint a mosoly és a nevetés. Ha könnyedebb lélekkel éljük a világot, azt mutatja: szívünk a helyén.(Douglas Pagels) Szeretnék idézetekkel, dalokkal, gondolatokkal segíteni. Bárkinek, aki úgy érzi, soraim mosolyt csalnak az arcára.

Június 07.

Június 07.

"A negativitás eleresztésének alternatívája, ha elképzeled, hogy átlátszóvá válsz a reakció külső oka számára! Azt javaslom, hogy ezt először apró, jelentéktelen ügyeken gyakorold! Tegyük fel például, hogy nyugodtan ülsz otthon. Hirtelen, az utca túloldalá-ról, megszólal egy autóriasztó éles hangja. Ingerültté válsz. Mi az ingerültség célja? Az égvilágon semmi. Miért hoztad létre? Nem te hoztad létre, hanem az elméd. A reakció teljesen automatikus, teljesen tudattalan volt. Miért hozta létre az elme? Mert azt a tudattalan hitet hordozza magában, hogy ellenállása - amit negativitásként vagy a boldogtalanság valamilyen formájaként élsz át - valahogy majd megszünteti a nemkívánatos helyzetet. Ez persze téveszme. Az így létrejött ellenállás - ez esetben az ingerültség vagy bosszúság - sokkal zavaróbb, mint az eredeti ok, amit az megpróbál eltüntetni!

Mindezt átalakíthatod spirituális gyakorlattá. Érezd úgy, mintha átlátszóvá válnál, elveszítve tested anyagi szilárdságát! Majd hagyd, hogy a zaj - vagy bármi, ami a negatív reakciót kiváltotta - egyszerűen áthaladjon rajtad! Az benned már nem ütközik szilárd „falba”. Ahogy mondtam, eleinte apró dolgokkal gyakorold ezt! Például autóriasztóval, kutyaugatással, gyereksírással, közlekedési dugóval. Ahelyett, hogy az ellenállás fala lenne benned, amit folyamatosan és fájdalmasan olyan dolgok döngetnek, amiknek „nem lenne szabad megtörténniük”, hagyd, hogy minden egyszerűen keresztülmenjen rajtad!

Ha valaki durván vagy sértő szándékkal szól hozzád, ahelyett, hogy tudattalan reakcióba és negativitásba kapcsolnál - például támadásba, védekezésbe vagy visszahúzódásba , hagyd, hogy az egyszerűen átsuhanjon rajtad! Ne állj ellen! Olyan ez, mintha nem is lenne ott már senki, akit bántani lehetne. Ez a megbocsátás. Ily módon sebezhetetlenné váltál! Továbbra is megmondhatod az illetőnek, hogy viselkedése elfogadhatatlan, ha ezt akarod tenni. Őneki azonban így már nincs hatalma irányítani a te belső állapotodat! A magad ura vagy, nem valaki más uralkodik rajtad, és nem is az elméd. Akár autóriasztóról van szó, akár durva emberről, árvízről, földrengésről vagy minden tulajdonod elvesztéséről, az ellenállás működési mechanizmusa ugyanez.

Egy ideje már gyakorlom a meditálást, tanfolyamokat végeztem, sok könyvet elolvas-tam a spiritualitásról, és igyekszem ellenállásmentesen élni. Ha azonban megkérdez-nél, hogy megtaláltam-e a valódi és tartós lelki békémet, az őszinte válaszom bizony a „nem” lenne. Miért nem találtam meg? Mit tehetnék még?

Még mindig kívül keresed, és nem tudsz kilépni a kereső „üzemmódodból”. „Talán a következő tanfolyam megadja a választ... Talán majd az az új technika...” - mondod. Neked azt ajánlom: ne a békét keresd! Ne keress semmilyen más állapotot, mint ami-ben most vagy, máskülönben belső konfliktust és tudattalan ellenállást hozol létre! Bocsásd meg magadnak, hogy nem érted még el a tartós lelki béke állapotát! Abban a pillanatban, ahogy teljesen elfogadod a békétlenségedet, az békévé változik át! Minden, amit tökéletesen elfogadsz, az odajuttat: a lelki béke állapotába visz. Ez a megadás csodája."

Eckhart Tolle: A most hatalma.

Vannak az életünkben olyan események, amelyekről - miközben javában zajlanak még - tudjuk, hogy sohasem felejtjük el. Ilyen egy-egy jó beszélgetés, egy ölelés, néha egy szép zene; amíg éled, egy Hang azt mondja benned: "szívd magadba jó mélyen ezt az élményt, mert ebből kell táplálkoznod egy életen át!" Ne felejtsd el!... Ide vissza kell találnod, mindig!"Müller Péter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése